Günlük tıraş oluyor musun ?

Seyahat ediyor musun ?

Artık jiletten nefret ediyor ,jilet kullanırken yüzünü kesip yüzün kan içinde mi kalıyor ?

Jilet değiştirmekten bıktın mı ?

Bu sorulara evet diyorsanız tıraş makinesi kullanma ihtiyacınız var demektir.



Peki nasıl bir makine seçmeliyiz ?

Genel olarak kuru tip ve ıslak tip olmak üzere 2 tip makine vardır. Makine seçiminde ilk öncelik cildimizin yapısıdır.

Cildiniz hassas ve kızarıyor, yanma hissediyorsanız ıslak kuru bir makine tercih etmeli, normal cilde sahip biri iseniz kuru tip bir makine tercih etmelisiniz.

Zaman problemi olanların düz ve tek elek bıçak yapılı makineleri seçmeleri daha uygundur.


Hassas ve zaman sorunu olmayanların ise dairesel hareket ile kullanılan, yan yana 3 başlıklı makineler seçmelidir fakat bu makinelerin tıraş süresi biraz daha uzundur. Aynı zamanda daha uzun sakallarıda bu tarz makineler kesebilir.Tıraş makinelerinde cilde alışma süresi 2-3 hafta almaktadır. Bu süre içerisinde günlük veya gün aşırı tıraş alışkanlığı oluşturarak, bu arada jilet veya başka makine kullanmamak gereklidir. Bu süre zarfında %80 verimli olan günlük tıraş makineleri sakalınıza alışarak; kesici bıçakların yüz koruma eleklerine, yüz koruma eleklerinin ise cildinize alışma sürecidir. Sakalların daha dik çıkması makinenin verimliliğini artırmaktadır. Tıraş makinesi tercihinde bir önemli etken ise yaşdır. Yaş ilerledikçe oluşan beyazlaşma ve saç, sakal tellerinin kalınlaşması ile daha keskin bıçaklı ve yüksek motor devirli makine tercih edilmesi uygun olacaktır. Piyasa ürünleri içerisinde kendini kanıtlamış markalı ürünlerin tercih edilmesinde müşteri memnuniyeti artacak şikayetler ise azalacaktır.


Sakal tıraş makineleri ise kendi içerisinde başlık adetleri ve kullanım çeşitliliği açısından daha zengindir. Tek başlıktan 16 başlığa kadar çeşitleri olan tıraş makineleri sakal şekil verme, kirli sakal bırakma, yanak ve ense temizliği, burun ve kulak için ve genel vücut olarak ayrılmaktadır.

Peki temizlik ve bakım nasıl yapılmalıdır ?

Özellikle şarjlı cihaz kullanan bütün kullanıcıların özel bir şarj bakımına ihtiyacı vardır. Tıraş makinelerinin içerisinde bulunan bataryalar şarjlı süpürgelerden, radyolara, el fenerlerinden telefonlara kadar genellikle kuru tiptedir. Kuru tip bataryaların kullanımı ve bakımı ortaktır. Cihaz özelliklerine uygun şekilde kullanım klavuzlarında belirtilen şarj süresi kadar şarj edilmeli, % 5 şarj kaldığında (tamamen bitmeden) tekrar şarj edilmelidir.


Belirtilen süreden fazla şarj bataryanın ısınmasına ve batarya kimyasının bozulmasına neden olduğu gibi şarjı bitmiş durumda günlerce şarj edilmemesi de kullanım ömrünü etkilemektedir. Cihazın kullanım ömrünü sağlıklı tutmanın en kolay yolu kullanmasak da yılda en az 4 kez şarj etmektir. Fakat her şarj özellikli ürün gibi 4-6 yıl içerisinde bu özelliğini kaybedeceği için uygun batarya değişimi yaparak eski performansına döndürülmektedir. Şarj bakımı konusunda sorun yaşayacağınızı düşünüyorsanız düzenli bakım ve temizlik ile çok daha uzun ömürlü olan kablolu tıraş makinelerini tercih etmelisiniz.


Bütün cihazların kullanım ömrünü belirleyen cihazların temizlik ve bakım süreleridir. Her kullanımdan sonra biriken kılların fırça ile temizlenerek, genellikle ürünlerle birlikte gelen veya kolaylıkla bulabileceğiniz ince yağ ile yağlayarak kaldırılması gereklidir. Yağ bakımını, özellikle ıslak kullanım özellikli makine kullanıcılarının daha fazla yapması gereklidir. Çünkü su ve kalıntılar ile oluşan oksitlenme cihazların kesim yerlerinde motor devrinin düşmesine sebep olmakta ve kesme verimliliğini düşürmektedir. Uzun süre bu durumda kalan cihazlarda ise dişli veya kart arızası meydana gelmekte ve bu durum garanti kapsamına alınmamaktadır.



e-taskiran.com