Elektirikli süpürge seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Elektrikli süpürge her evde olması gereken ev aletlerinin ilk sırasında yer alır. Süpürge her ev hanımının hayatında en az birkaç kez değiştirmesi gereken; genellikle de seçim konusunda zorluk yaşadığı bir konudur. Süpürge seçimi konusunda size faydalı olacağını düşündüğümüz kategorik ve eleştirel bir kısa yazı hazırladık.


    Elektrikli süpürgeler genel olarak 8 kategoriye ayrılır ;

  1. Torbasız Süpürgeler
  2. Tozu Suya Çekebilen
  3. Torbalı Süpürgeler
  4. Kazanlı Tip Süpürgeler
  5. Şarjlı Tip Süpürge
  6. Akıllı Robot !
  7. Dikey Süpürge
  8. Halı Yıkama/Temizlik Robotu

Bu kategorilerden ilk 4 'ünü ayrıntılı şekilde inceleyelim;

   1-) Torbasız Süpürgeler; 499-899 W motor gücünde en az 3A enerji sınıfında 1-3 Litre toz kapasitesi bulunan hepa filtreli süpürgelerdir. Sulu süpürgeden esinlenerek tasarlanan fakat su yerine micro tozları hepa ve sünger filtre ile tutabilen torbasız süpürgeler zannedildiğinin aksine temizlik düzeni sulu süpürgeye daha yakın, sıklıkla bakım yapılması gereken süpürgelerdir. Bu tarz süpürge kullanmak isteyenlerin ön kabul olarak çekim gücünün her kullanımda azalacağını kabul etmesi gerekir çünkü süpürgelerin kullanım ömrünü bu bakım belirleyecektir. En fazla 2-3 kullanım sonrası yıkanabilir filtrelerin bakım talimatlarına uygun şekilde temizlenmesi ile ürünün çekim kapasitesi tekrar yükselmektedir. Her yıl filtre takımlarının yenilenmesi ise kullanım ömrünü en çok etkileyen konudur ve yetkili servislerce de tavsiye edilmektedir. Düzenli bakım yapıldığı ve filtrelerin değiştirildiğini düşünürsek sanayi bakanlığına göre ortalama 7-10 yıl arasında kullanım ömrü vardır. Bu sürenin altında kullanılan süpürgelerde mutlaka bu temizlik/bakım düzeninden kaynaklanan sorunlar sebep olmaktadır. Filtreden kaçan tozların motora kaçması sonrasında üründe ısınma, daha sonra ses seviyesinde artma ve egzozdan çıkan sıcak hava ile de kötü koku en yaygın belirtilerdir.


2-) Tozu suya çekebilen sulu süpürgeler temizlik konusunda en iyileridir fakat her seferinde yıkama/bakım yapılması ve basit kullanım hatalarından kaynaklanan arızalar sebebiyle daha az tercih edilmektedir. Su koyma/temizlik süresi açısından pratiklik sorunu oluşturan sulu süpürgeleri dikey pratik süpürgeler ile birlikte kullanılmasını tavsiye ederiz. Doğru ürünü seçmek şartıyla; birçok sağlık sorunun kaynağı olan bakteri, halı maytlarını ve toz akarlarını %99 oranında temizlemektedir. Astım, koah gibi sağlık sorunları olanların veya bu tarz sorunlardan kaçınmak isteyenlerin ve özellikle aşırı titiz hanımların öncelikle tercihidir. Sulu süpürgelerin temizleme yapısı doğaya uygundur. Yağmurların yağmasından önce gelen rüzgarların tozun havaya kalkarak yere çarptırılması, burnumuzun tozları tutuşu ve ciğerlerimizdeki yapı bu örneklerden birkaç tanesidir.

Sulu süpürge kullananların evlerinde toz alma işlemi çok azalır, turbo başlık kullanan süpürgelerin halıları fırçalayarak temizlemesiyle de daha temiz ve parlak halılar kullanılmaktadır. Ev tozlarının elektrikli ev aletlerinin aletlerinin ömrünü de etkilediğini düşünürsek sulu süpürgeler hem insan hem de eşya ömrünü olumlu yönde etkilemektedir.Zahmet kadar rahmet kanunu burada da kendini göstermektedir...


3-) Torbalı süpürgeler çekim gücü konusunda en iyileridir. Hepa filtre yapılı yeni nesil atılabilir torbalar sayesinde motor çekim güçlerini kaybetmeden her seferinde aynı performansı alabileceğiniz torbalı yatık süpürgeler, 3/2 torba doluluğuna ulaştığında orjinal torba değiştirmek kaydıyla 7-10 yıl kullanım ömrünü diğerlerine göre daha fazla aşabilen tek süpürge gruplarıdır. 2020 yılı itibariyle 450-1999W motor güçleriyle enerji sınıflarında 3A ve üzeri sınıfları bulunan ve genellikle sessiz süpürgelerdir. Geçtiğimiz son 10 yılda özellikle ithal ürünlerinde etkisi ile torbasız süpürge kullanımından torbalı süpürge kullanımına hızla bir geçiş gözlemlenmektedir. Torbalı süpürgelerde yan sanayi torba kullanımından kaynaklanan toz kaçması sorunu torbasız süpürgelerde de sık yaşanan dış kasada ısı, ses seviyesinde artma ve çekim güzünde azalmaya sebep olmaktadır. Çıkış filitlerinden de rahatlıkla farkedilebilecek bu sorunu yaşamamak için torba konusuna dikkat etmeli , torbalı süpürgenin ömrünün kullanılan torba ve değiştirme sıklığına bağlı olduğunu unutulmamalıdır. Doğru zamanda değiştirilen torba ürünün ömrünü artırmaktadır.


4-) Kazanlı Tip süpürgeler ortalama 15-25 Litre tank kapasiteli ortalama 50 cm yüksekliği ve 30 cm çapında bez ve kağıt torbaya 7 litre, mevcut plastik kazana ise 15 litreye kadar toz çekebilen , tavsiye etmemekle birlikte birkaç litre de su çekebilme özelliğine sahip süpürgelerdir. Enerji sınıfları genellikle D+ sınıfında ve ses seviyeleri ise 75 Db ve üstüdür. 160 cm hortum ve 5 metre kablo uzunluğu ile 7 metre temizleme kapasitesi vardır.1500W-2800W arasında motor güçleri bulunur fakat yanlış bilinen bir konuyu da yeri gelmişken hatırlatalım ;

Motor gücünün yüksek olması onu en güçlü veya en iyisi yapmaz !

 
 
Kısaca ;   Sınıflandırma kartları 5  noktaya odaklanarak ürünleri kategorize etmektedir. Kısaca sert zemin, halı, ses gücü, toz emisyon ve yıllık ortalama tüketim oranlarına göre belirlenir. Kullanıcıyı en çok ilgilendiren konu ise halı performansıdır çünkü 2000W ve üstü olup halı performansı C-D olan ürünlere kıyasla motor gücü sadece 500 W olup A sınıfı halı performansı gösteren ürünlerle kıyaslandığında çekimin motor gücü ile ilişkisi tekrar düşünülmelidir. Ürünlerin halı ve egzoz özelliği o ürünün seçiminde ilk göstergelerdir. Ne kadar toz tutacağı ve bu tozun ne kadarını saklayacağı o ürünün kalitesinin göstergesidir. 

    Yıllık enerji tüketimi ise 90 m2 bir evin ortalama haftada 1 kullanımına göre hesaplanmaktadır. Beyaz eşyalar gibi verimlilik konusunda A++ gibi sınıfları henüz olmadığından hatrı sayılır bir tasarrufu olmamakla birlikte bu uygulamayla genel olarak son 5 yıl içerisinde %50 verimlilik sağlanmış görünüyor.

     Enerji verimliği konusunda özellikle avrupa birliği uyum yasaları kapsamında 1000 Watt'ın altında ürün üretilemesi artık süpürgelerin daha az çekeceğini düşündürsede teknolojinin gelişmesi ile düşük enerji tüketerek yüksek performans sağlayabilen motorlara sahip ürünlerin birçok markada üretilerek bu konudaki şüphelerin giderilmesini sağlamıştır.

    






Özet olarak  bu gruplar arasında en yaygın olarak kullanılan torbalı, torbasız ve sulu süpürgeler üzerinden inceledik. Çünkü kazanlı tip süpürgeler eski nesil, enerji sınıfları çok yüksek ürünlerdir.Yer kapmaları ve ses düzeylerinin yüksekliği nedeniyle özellikle de evlerde daha az tercih edilmektedir.Okul, kreş,apart gibi kurumsal yerlere daha uygundur.
Halı yıkama makinelerinde ise kendini kanıtlamış birkaç marka dışında kullanılmasını tavsite etmiyoruz. Motor ve parça arızaları ile yedek parça fiyatları açısından değerlendirildiğinde daha az tercih edilmektedir.
Akıllı robot kullanmak isteyenlere tavsiyemiz evlerindeki halı kalınlıklarını da hesaba katarak, bu cihazları üretenlerin halı kullanmadığını da düşünerek karar vermelerini tavsiye edebiliriz.
Şarjlı ve elektirikli dik pratik süpürgeleri ayrıca bir bölümde anlatmaya çalışacağız.




Süpürge seçimi konusunda kararsızsanız, farklarını yerinde görerek karar vemek ve tavsiye almak için şubelerimizi ziyaret edebilirsiniz.